Puchacz

Puchacz

sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Selänpää ja muu lentotoiminta

Pienen tauon jälkeen jatketaan kirjoittelua.

Vietin siis kesäkuun viimeisen ja heinäkuun ensimmäisen viikonlopun Selänpäässä matkalentoleirillä. Itselleni leirin tarkoitus ei ollut matkan lentäminen, vaan vintturikelpuutuksen suorittaminen ja ensimmäistä kertaa vieraalta lentopaikalta toimiminen.

Leirin ensimmäisenä viikonloppuna en lentänyt kuin kaksi ensimmäistä koululentoa, sillä paikalla oli monia muita oppilaita, joilla ei taas ollut mahdollista tulla enää seuraavana viikonloppuna paikalle, joten annoin kiireellisempien hoitaa kelpparin alta pois.

Ensimmäiset kaksi lentoonlähtöä meni kyllä vähän sumussa, kiihtyvyys ja nousukulma olivat jotain niin "järkyttävää". Seuraavana viikonloppuna homma alkoi jo sujumaan, ja yhdeksännen lennon ollessa pakkotilanneharjoitus (lanka "poikki"), opettaja totesi onnistuneen laskun jälkeen, että kelpuutuskoulutus hyväksytty.

Kävin ottamassa KILY:n Juniorin ja ei muuta kun mäenlaskuun. Ensimmäisestä vinttauksesta pääsin 200 metrissä jonkinlaiseen kantavaan, joka muuttui hetken kuluttua puolen metrin nostoksi. Tässä roikotin 300 metriin asti, mutta nosto loppui siihen. Uutta ei löytynyt hakemallakaan, joten kone myötätuuleen ja uusi vinttaus. Enpä päässyt sittenkään keliin, mutta laskin vielä kolmannen mäenlaskun ja siitä saunaan.

Aamulla sitten pirteänä ensimmäisellä langalla ilmaan. Ensimmäisen kaarron jälkeen vastavalon suuntaan iski aivan järjetön päänsärky (minullahan ei vieläkään ollut aurinkolaseja). Ei auttanut muuta kuin ilmoittaa myötätuuli ja tulla laskuun. Eipä tullut päänsärystä loppua lääkkeistä huolimatta, joten sunnuntain lentäminen jäi tuohon yhteen räpsyyn.

Kokonaisuudessaan leiri oli todella positiivinen kokemus ja tulen kyllä uudestaankin!

Maanantaina menin sitten iltapäivästä Lappeenrannan kentälle ja keli oli aivan loistavaa! Ajeli miten halusi, koko ajan tuntui nostavan. Mutta taas, vastavaloa kohti ajettaessa iski sama päänsärky! Ai että korpesi tulla korvat paukkuen jarruilla alas, mutta ei ollut paljon vaihtoehtojakaan. Puolen tunnin keikaksi jäi tuo. Samalla tein päätöksen, että en lennä enää kertaakaan ennen kuin on ne aurinkolasit.

Sain onneksi pikatoimitusajalla optikolta silmälasien päälle tulevat lasit, johon vaihdettiin polarisoimattomat linssit. Eilen sunnuntaina pääsin ensimmäistä kertaa ilmaan aurinkolasien kanssa. Keliä ei ollut, turbulenssia ja laskevaa kyllä senkin edestä. Tuuli oli myöskin lähes täysin radan sivuttainen ja puuskissa melko kova. Lento meni kuitenkin hyvin, ja vaikka keliä ei ollutkaan, niin hyvää sivutuuliharjoitusta tuli Juniorilla.

Selänpäästä vinttauksen jälkeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti